top of page
Runde-das160-Foto_Ida_Karoline_Saevik-scaled.jpg

AKTIVITETER

    Ytterst ute i havgapet finner du den løyndomsfulle øya Runde med nord- Europas sydligste fuglefjell. Øya har bare 100 fastboende innbyggere, men  fra april til august kommer det tilreisende turister fra hele verden.  Det er i fuglefjellet du møter den fargerike lundfuglen hekke sammen med havørn, storjo, og tusener av andre sjøfugler. Runde er også kjent for funnet av Ostindiafareren Akerendam, som forliste ved Kvalneset i 1725.  Norgeshistoriens største gullskatt ble gjenfunnet av tre dykkere på havets bunn i 1972.  

Dyrelivet

Eldorado av et dyreliv

Fra april til august hvert år er det hekkesesong på Runde, og mer en 500.000 fugler inntar øyen. Rundt 80 arter er påvist hekkende, og over 230 arter er registrert på Runde i alt.

Fuglefjellet er det sydligste av fuglefjellene i Norge. Samtidig er fjellet det mest artsrike sjøfugl-stedet i landet. Fuglelivet er aktivt året rundt, og om vinteren kan du studere de mest værharde artene, som trives i det barske og ville klimaet.

Lunde på Runde 001.JPG
bølger

Historiske holmer

Storhavet som nærmeste nabo

Herøy Kommune blir omtalt som øyriket ved storhavet. Flere øyer som Flåvær, Skotholmen, Skorpa og Herøya har alle sin unike historie.

Alt fra Shetlandsfarten og andre verdenskrig til 1000år tilbake i tid da Herøya var største handelsted og knutepunkt. Eller til holmer som Flåvær som ligg midt i skipsleia Flåværleia. 

Lokale skatter

Rundeskatten

19. Januar 1725 kastet det Hollandske handelsskipet "Akrendam" løst fra øyen Texel og satte kurs mot Batavia for kjøp av krydder og eksotiske varer. Seks uker senere ble Akrendam offer for en kraftig storm. Utfallet var dramatisk, over 200 personer døde.

En sommerdag i 1972, 250år etter forliset tok tre sportsdykkere turen til Runde, lite visste de at de skulle komme over 57.000 gull- og sølvmynter. Det ble etter hvert ett av Europas største myntfunn.

2012-06-10_Rundeskatten.jpg
Kami Skotholmen

Matopplevelser

Kami Skotholmen

Fersk mat fra havet, presentert og servert i ei sjøbu frå midten av 1800-talet. Her smelter ny kokkekunst og moderne design sammen  med historiske omgivelser fra ei tid der Skotholmen var handelsted og fiskevær.
 

 En restaurant som skvulper i vasskanten bare et steinkast fra Runde. Med et kjøkken som følgjer sesongen, solnedgangen og byr på havet og horisonten som veggbilde i ei ramsalt sjøbod fra midten av 1800-talet. 

bottom of page